lauantai 23. tammikuuta 2010

Vihersmoothie - päivän hevit alas parilla kulauksella

Tässä tulee nyt juttua Vihersmoothiesta yleisön toiveesta :-)

Mistä Vihersmoothiessa on kyse?

Vihersmoothie on erittäin helppo, maukas ja nopea tapa nauttia päivän hevit (eli hedelmät ja vihannekset), jos ne eivät muuten maistu. Tunnustan, että minä en esimerkiksi ole ikinä syönyt mitään salaattia, vaikka olenkin kasvissyöjä. Minusta salaatit ovat mauttomia (ja mitä nyt olen oppinut, niin monet niistä ovat vielä myöskin aika köyhiä ravitsemukselliselta arvoltaan). Mutta nyt saan helposti nautittua jokapäiväisen salaattiannokseni ja vieläpä nautinnolla.

Vihersmoothiessa saat ravintoaineet ruoansulatukselle helpossa muodossa. Ravintoaineet imeytyvät paremmin ja helposti sulava ruoka ei ala väsyttämään samalla tavalla kuin kiinteä ruoka. Mutta vaikka smoothie on helposti nieltävissä kannattaa sitä silti pureksia, jotta sylki sekoittuu siihen ja siitä tulee vielä helpommin sulava.

Mistä Vihersmoothie koostuu?


Ihaninta tässä on se, että mitään yhtä ainoaa oikeaa reseptiä ei ole. Jokainen voi koostaa sen omien mieltymysten, tarpeiden ja saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Mutta perusrunko on tämä:

1. vihreää kuten kokonainen romaine/roomansalaatti tai tammenlehväsalaatti, pinaattia, persiljaa, ituja, oraita, yrttejä... Tietenkin vaihtelu virkistää ja kannattaa, jotta saa mahdollisimman monipuolisesti ravinteita, mutta unohda jäävuorisalaatit yms. Ne ovat salaattien Ladoja, niinkuin joku hauskasti ilmaisi.

2. hedelmää kuten esim. avokado, banaani, omena, luumu, lime, appelsiini... Hedelmä kannattaa myös valita oman tehosekoittimen tehon ja mieltymysten mukaan. Banaanista tulee ihanan pehmeää mössöä toisin kuin esim. appelsiinista.

3. marjoja kuten mustikkaa (kotimainen superfood), mansikkaa, puolukkaa, marja-aronia...

4. siemeniä kuten chia, seesam, kurpitsa, pellava, auringonkukka... Kannattaa liuottaa yön yli, sillä liotus aktivoi siementen terveelliset aineet ja parantaa ravintoaineiden imeytymistä.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai muussaa sauvasekoittimella. Lisää vettä (tai muuta nestettä) oman maun mukaan.

Sekaan voi myös laittaa kotimaista hunajaa tuomaan makeutta, tuoretta inkivääriä tuomaan eksoottisuutta, kylmäpuristettua oliiviöljyä tuomaan terveellisiä rasvoja, parsakaalia, kesäkurpitsaa, punakaalia, kurkkua, varsiselleriä... Vain mielikuvitus ja makumieltymykset ovat rajana :-)

Jos haluaa olla oikein terveystietoinen ja ajantasalla voi sekaan laittaa vielä laittaa jotain superfoodia kuten spirulinaa, gojimarjaa, macaa, vehnänorasjauhetta, MSM-jauhetta, siitepölyä, raakakaakaota...

Esimerkkiresepti


Perusresepti, joista on helppo lähteä liikkeelle ja ruveta rakentamaan omaa unelmien smoothietaan.

1 purkki tammenlehvä-, roomansalaattia tai persiljaa
1 banaani
1 dl mustikoita
2-4 dl vettä

Sekaan voi lisätä esimerkiksi 1-2 dl proteiinia, niin saat hyvän palautumisjuoman.

Mun vihersmoothie:



1/2 purkkia tammenlehvä tai roomansalaattia
1/2 purkkia persiljaa
1 banaani
50 g mustikoita
50 g vadelmia
2 tl chiajauhetta
1 rkl seesaminsiemeniä
1/2 dl kauraleseitä
1 tl Spirulinaa
2 dl soijamaitoa

Ja hyvää on, nam :-)







Se, sopivatko vihersmoothiet kuntokeskukseen myyntiin, on varmaan vain kiinni siitä mihin kuntokeskus haluaa käytettävissä olevat resurssinsa käyttää, koska ei ne vaikeita ole valmistaa. Tuoreiden raaka-aineiden säilytys vaatii hieman enemmän resursseja kuin esim. proteiinijauheet ja vihersmoothien raaka-aineiden kokoamiseen menee varmasti enemmän aikaa kuin proteiinipirtelön kokoamiseen ja minusta henkilökohtaisesti tehosekoittimen tiskaus on se tuskallisin ja inhottavin vaihe. Mutta palkatun henkilökunnanhan pitäisi aina ilolla tehdä työnantajan osoittamat tehtävät :-) joten kai vihersmoothien valmistaminen menee samalla vaivalla, kun minkä tahansa muunkin palautumisjuoman valmistaminen.

Valitettavasti ihminen valitsee yleensä sen minkä saa halvemmalla ja pienemmällä vaivalla....Minusta vihersmoothiet ovat kuitenkin paljon paremman makuisia ja terveellisempiä kuin perinteiset palautumisjuomat. Kokeile, niin tiedät!

2 kommenttia:

  1. Kiitos tiedoista. Laitetaan harkintaan, josko pystyisimme smoothiet ottamaan valikoimaan jollakin kuviolla.

    VastaaPoista
  2. Olen varma, että tällisella tuotteella olisi teidän kahviossa suuri kysyntä. Tosin en osaa ottaa kantaa resursseihin. Meillä oli jäätelöbaari Vaniljassa smoothiet myynnissä ja olimme pilkkoneet banaanit valmiiksi ja pusittaneet ne sitten pakastimeen marjojen kera. Pakastetut banaanit tarvitsevat kyllä järeämmän ammattikäyttöön tarkoitetun blenderin.

    -Tiia-

    VastaaPoista